torsdag 29 oktober 2009

Physician assistants

USA har physician assistants, som urspungligen är en militär utbildning av sjukvårdspersonal. Numera används de i många civila sammanhang. Det finns några små sakfel i artikeln nedan men kul läsning är det i alla fall...!

http://www.sjukhuslakaren.se/site/2009/%E2%80%9Dlattviktsdoktor%E2%80%9D-ett-accepterat-yrke-i-usa-sedan-40-ar-tillbaka/

http://en.wikipedia.org/wiki/Physician_assistant

tisdag 20 oktober 2009

Kallglorian

Svenska cancerläkare flyttar till Danmark då skatten är lägre, lönen högre och arbetsmiljön är mer positiv. Danmark uppges satsa betydligt mer resurser på cancervård än närliggande svenska regioner. Det belyser faktumet att läkare precis som alla andra påverkas av skatter och löner. Ändå blir vinklingen i reportaget att det är "läkarnas fel" att det är brist på läkare i Sverige. Igen, som jag tidigare sagt, det är finns ingen läkarbrist i Sverige. Däremot finns det pengabrist inom vården. Landstingsmonopolet underlättar inte heller marknadstänkandet när läkare skall rekryteras och framförallt behållas. Detta misslyckande ses alltför tydligt i det ökande beroendet av stafettläkare. Även om de flesta läkare jag känner väljer sitt arbete för utmaningen och meningsfullheten i yrket ska man inte tro att läkare är förmer än andra människor och står över grundläggande ekonomiska drivkrafter. Det är dags för både läkare och allmänhet att inse detta. Sjuksystrarna har kommit långt i att kasta av sig sin "kallglorifiering". Det är bra, läkarkåren måste gå samma väg... För patienternas skull inte minst.

http://svtplay.se/v/1737254/rapport/cancerlakare_valjer_danmark

måndag 19 oktober 2009

Specialistansökan

Just nu ligger min ansökan om specialistbevis på Socialstyrelsens bord. Akutmedicin är ju för närvarande en tilläggspecialitet i Sverige, och jag är "endast" specialist i akutmedicin, så det skapar lite huvudbry för Socialstyrelsen. Jag är i alla fall glad över att de inte avslagit min ansökan med en gång.

Det är inte hållbart i längden att kräva att akutläkare skall vara dubbelspecialiserade. Det är en insiktslös kompromiss som jag inte vet vem som kommit på. Det blir onödigt dyrt för individen, arbetsgivaren och i slutändan den skattebetalande patienten. De som beslutat om detta har inte haft tillräcklig kompetens inom akutsjukvård. Dock har jag hört ryktesvägen att en ändring kan vara förestående, när Sverige fått tillräckligt antal specialister i Akutmedicin. Vi får väl se.

Vad tycker du? Skriv en rad till Socialstyrelsen och berätta vad du tycker, eller kommentera på denna blogg...

socialstyrelsen@socialstyrelsen.se.

torsdag 1 oktober 2009

Go West!

Man behöver inte åka särdeles långt för att höja lön och få ett bra jobb. Åk till Norge!
Själv hade jag en otroligt givande tid i det västra grannlandet. Svenskar är vana att arbeta hårt för liten lön, åker du till Norge är du därför eftertraktad. Högre lön och bättre arbetsmiljö och arbetstider...
Vill man ha akutläkarerfarenhet kan man exempelvis jobba som komunelege och ta mycket legevakt, ganska likt akutläkares patientmaterial med ett autonomt arbetssätt.
Talade för en tid sedan med Oddvar Uleberg i Trondheim, som planerar att utveckla akutläkarfunktionen där, so if that is your cup of tea, go for it! Sluta klaga på din chef eller Landstinget, byt arbete istället, och vidga dina vyer!
Fick nostalgiska tankar av artikeln nedan...

http://www.dn.se/ekonomi/norge-behover-ingenjorer-elektriker-och-vardpersonal-1.965571