torsdag 19 november 2009

Läkares rörlighet

Hittade denna artikel om läkares rörlighet i Europa. Mycket intressant, visste du att 2005 förlorade Irland upp till 47% av sina läkare till andra europeiska länder. Detta belyser den snedställda debatten om läkarutbildning och tillgång på specialister, vill man ha specialister ska man fokusera på rekrytering av dessa, ej endast på utbildning. Läs mer själv...

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2621290/

3 kommentarer:

  1. Det här med akutläkarnas utbildning och specialitet, finns det möjlighet att akutläkarna i Sverige kan godkännas som kirurg efter en basspecialisering? Har läst något om det någonstans. Kan akutläkare utbilda sig så att de kan vara med under ingrepp ibland?

    Om så är fallet, är deras akutkirurgi begränsad om man räknar bort hjärnkirurgi, plastikkirurgi osv som utförs av speciella kirurger?

    / Julias

    SvaraRadera
  2. I sverige for narvarande maste man ha en basspecialitet exempelvis kirurgi och sedan tillaggsutbildning som akutlakare. Salunda kan du bli kirurg och sedan akutlakare. Som akutlakare tranas man i att gora de ingrepp som kan goras pa akuten, saledes endast mer akuta saker som att sy sar, thoraxdran, torakotomi, kirurgisk luftvag etc. I princip all kirurgi som kraver operationssal och operationslag kraver en utbildad kirurg, aven om man som akutlakare kan assistera under sin utbildning, beroende pa var man utbildar sig. Min personliga uppfattning ar att kirurgi ar en for stor och tidskravande kompetens att kombinera med akutmedicin. Daremot kan man ju arbeta som kirurg ett antal ar och sedan specialisera sig till akutlakare, om man ar intresserad av bada.

    SvaraRadera
  3. Tack för att du tog dig tid att ge mig en mycket bra förklaring. :)

    Ha det bra.

    SvaraRadera