måndag 28 december 2009

Snabbkurs för ST i USA

För den som vill bli specialist i akutmedicin är den snabbaste och bästa utbildningen densamma, i USA. Hur gör du enklast för att åka till USA?
Köp boken First Aid for USMLE Step 1, se länk, där finns all info för att konvertera din examen till amerikansk. Ansök till utbildningarna som du kan tänka dig, via nätet.
Bekymra dig inte om du ej får en plats på en gång, det finns restplatser senare att söka. Konvertera sedan din examen efter 3 års utbildning till svensk via en isländsk examen.
Ok, det är en hel del jobb och kostnader med detta, intyg, prov, visum, intervjuer etc, men är det akutläkare i Sverige du vill bli är alternativet AT, ST i basspecialitet, sedan påbyggnadsutbildning som akutläkare, totalt nästan 10 år...

http://www.amazon.com/First-Aid-USMLE-Step-2010/dp/0071633405/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1262054275&sr=8-1

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Tack för en spännande blogg. Är fn på termin 8 och börjar fundera lite över framtiden.

  1) Är det samma för andra specialiteter än akutläkare (dvs. konvertering av specialistbevis)? Finns det risk att möjligheten att gå via isländskt försvinner? Går det att göra samma via andra länder?

  2) Bör man ha gjort AT? Fördelar och nackdelar med att ha gjort denna?

  3) Hur pass mycket skiljer det sig i hur svårt det är att få residency mellan olika städer? Söker man med fördel till mindre städer?

  Tack!

  SvaraRadera
 2. Hej, tack.
  Det ar antagligen lattare att konvertera andra mer etablerade specialiteter men jag har inte detaljkunskap om dessa. Sverige har avtal med nordiska lander sa det ar enklast, men andra borde teoretiskt ga. Island finns nog kvar ett tag. AT ar en smaksak, du lar dig en del i Sverige men utbildningen generellt ar mycket mer intensiv i USA. Du kan gora AT i USA ocksa. Programen har olika status, det beror helt pa. Stads storlek har mindre betydelse. Rekommenderar att gora utplaceringar som student for att fa mer info. Allt detta star i boken som jag rekommenderar, kop den.

  SvaraRadera