måndag 6 september 2010

Smått och gott...

Jag har nyligen skrivit en artikel i Läkartidningen om akutsjukvård, bifogar en länk för de som ännu ej läst den.
Annars har jag gått och grubblat på en förfrågan jag fått, en svensk läkarstuderande som precis avslutat sina studier i England, och nu undrar vilket land som det är bäst att göra akutläkarutbildning i...
Själv gjorde jag det valet för åtta år sedan, det var lätt, det fanns ingen utbildning att tala om i Sverige och USA lockade med specialisering under 3 år. Dock skulle jag gissa att utbildningen i andra engelsktalande länder är jämförbar. Det är en klar fördel om man utbildas av akutläkarspecialister i en organisation som är dominerad av akutläkare. För närvarande är det brist på akutläkare i Sverige, och organisationen är fortfarande präglad av det gamla systemet, vilket drar ned på utbildningskvaliteten. Dock ska man välja utbildning inte bara efter dess kvalitet utan också vart man kommer att trivas när man inte arbetar, och det kan vara nog så viktigt. Ni som vet mer om olika länders utbildningar får gärna lägga in kommentarer!
Jag kan konstatera att efter 10 års akutläkeri i Sverige så har det helt klart kommit för att stanna. Nedan finns också länk till SWESEM's hemsida angående utbildningar. Den som vill läsa mer om möjligheterna i USA ska skaffa boken "First Aid for USMLE step 1", se länk.

För övrigt kommer jag att åka till Stockholm i Oktober på SWESEM och EuSEM möte, och även vara i Sverige några veckor i samband med mötet. Jag har redan avtalat med ett antal sjukhus att hälsa på, så finns det fler som vill ha besök hör av er snarast! Annars ses vi i Stockholm!

Nyligen var jag i England på besök och konstaterade att många där åker till Frankrike när de vill ha vård, då dom tycker engelsk sjukvård har en del brister. Svenskar har som EU medborgare samma rätt som alla andra att hoppa över köerna i Sverige och åka till kontinenten för bättre service. Skaffa ett EU kort och få kostnaderna ersatta! Se länk!

http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=14691

http://www.swesem.org/Default.aspx?module=4&content=42&lang=SV&fwsite=1

http://www.amazon.com/First-Aid-USMLE-Step-2010/dp/0071633405

http://www.forsakringskassan.se/privatpers/utomlands

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar