lördag 19 september 2009

En politisk avstickare

Den trevliga konferensen i Valencia är nu precis avslutad. Som vanligt är det människorna man träffar som bjuder på den mesta behållningen.
Språkade med ett gäng svenska läkare om deras erfarenhet av att arbeta i Norge, och vi konstaterade att ersättningen har betydelse för prestation. En av mina kollegor intygade att om han ser exempelvis 10 patienter i Sverige ser han upp emot 30 patienter på samma tid i Norge. Det lönar sig, man får betalt per patient och också mer betalt beroende på komplexitet. I Sverige får man samma betalning oavsett antal patienter, vilket leder till minskad produktivitet.

Annars kan man konstatera att Sverige nu efter årsskiftet leder marginalskatteligan i världen, 56.7%. Dessutom läggs 5% värnskatt till för de som tjänar mer än 44900 SEK i månaden. Detta har betydelse för specialistläkare och deras tillgänglighet. Hellre än att arbeta extra väljer många att ha ledigt istället, och att arbeta extra i exempelvis Norge blir skattemässigt fördelaktigt.
Kjell-Olof Feldt har helt rätt i artikeln nedan. Jag ska villigt erkänna att det svenska skatterna inte känns lockande när man överväger att arbeta i Sverige...
Norges marginalskatt? 40%. Norrmännen verkar inte lida av det...

http://www.dn.se/ekonomi/snart-far-sverige-hogst-marginalskatt-i-hela-varlden-1.955478

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar