onsdag 15 oktober 2008

Svensk internmedicinsk förening

Hittade denna artikel från Svensk internmedicinsk förening nyssens. Undrar om de ändrat sig nu, jag tror detta skrevs år 2004. Betydelse hade det nog i alla fall, då Lennart Persson, som utredde frågan om akutläkare som basspecialitet inte föreslog akutläkare som basspecialitet. Vågar de ta sina argument ut i Europa och USA? Ni som läst min blog tidigare vet vad jag anser om argumenten nedan...
Internmedicinarna som jag arbetar med här i USA skulle aldrig drömma om att avskaffa akutläkarna. Min vän Steve Lynn berättade att internmedicinarna i USA också initialt motsatte sig akutläkare, men var de första som sedan insåg nyttan med dessa. Back to basics - är alla bröstsmärtor internmedicinska åkommor? Pneumothorax? Aortadissektion? Gallbesvär? Behöver alla bröstsmärtor läggas in? Är ont i vänster arm en intermedicinsk eller ortopedisk presentation? Höger arm? Lustigt för övrigt är deras exempel om patienten som har bröstsmärtor som behöver akut PTCA och därmed kardiologkonsult för intervention... denne behöver ju ingen intermedicinare! Deras argument bygger på tron att patienter kommer med diagnoslappar i pannan och deras akutläkarperspektiv verkar inte stå i samklang med internationella erfarenheter.

http://www.sim.nu/mambo/index.php?option=content&task=view&id=80&Itemid=60

2 kommentarer:

 1. Hej Nic

  Jag är en läkarstudent i Lund på termin 8. Är mycket intresserad av akutmedicin.

  Idag (16 oktober) och imorgon har jo SWESEM sin årsmöte här i Lund där jag även är närvarande. Mycket intressant.

  De är mycket optimistiska över det här med akutläkare och tror att om ungefär 5 år så kommer akutsjukvård va en egen specialitet... Jag hoppas innerligen det. Vad tror du?

  Tack för en härlig blogg som jag hittade till bara för några dagar sedan med tips från en annan akutintresserad läkare.

  //Ardavan

  SvaraRadera
 2. Tack.
  jag tror att det kommer att bli en egen specialitet, men när vet jag ej... om det går fort inom EU kan det dröja mindre än 5 år.

  SvaraRadera