måndag 23 april 2012

En halv miljon

Gävle vill ha mer läkare till sig och satsar pengar för det. De tramsar inte med fler studenter på läkarutbildningen eller liknande. Sanningen är som vanligt - man får vad man betalar för. Att debatten fokuserar på "läkarbrist" är ovanligt korkat enligt mig. Den som erbjuder bäst förutsättningar - och det inkluderar lön - får de läkare man vill ha. Under 90-talet åkte många läkare till Norge för kortare eller längre perioder bl a för bättre lön men även bättre arbetsklimat. På 70-talet kom många danska läkare till Sverige. Vi lever i en öppen värld och är lön och arbetsvillkor rätt får man den kompetens man söker.
Att många politiker vill öka utbildningen av läkare i Sverige anser jag vara slöseri med skattepengar. Kan man inte betala för marknadsvärdet av en specialist så får man ingen. Om man dessutom bekostar utbildning för ytterligare ett antal studenter som sedan åker till Norge, Danmark, England eller var det nu är om 10-20 år som gäller, så har man betalat dubbelt för ingenting. The poor man always pays twice.
Nej, bättre att vara rakryggad och säga som det är - vi betalar för din kompetens.
De som vill öka antalet platser på läkarutbildningen lever i en tro att de äger marknaden, att läkarna är livegna och lydigt ska följa monopolstrategin. Not me!

2 kommentarer:

  1. Hej,

    jag trillade in på din blogg och just denna inlägg fångade mitt intresse. Jag är själv läkarstudent och jag studerar i Ungern, Debrecen och ska snart påbörja mitt andra år.

    Jag hade en diskussion angående läkarbristen med en riksdagsledamot, Hanif Bali (M) och hade samma ingångsläge som dig, att Sverige inte erbjuder tillräckligt bra arbetsvillkor. För mig personligen så tror jag att jag åtminstone ett tag kommer att arbeta utomlands, chanserna att jag lämnar Sverige för gott är också ganska stora, men detta beror i mitt fall på att jag redan bott så mycket utomlands (1 år belgien, 8 månader i asien för arbete och 1 år i ungern).

    Jag talade om för Hanif att man måste erbjuda bättre villkor för att få tillbaka läkare till Sverige, men han sade att en utredning redan gjorts angående just detta och slutsatsen var att högre löner ej kommer att göra stor skillnad, då läkarna kommer tillbaka till Sverige då de får barn. På så sätt faller delar av ditt argument att det är dumt att öppna upp nya läkarutbildningsplatser.

    Jag tycker inte heller att man ska se Sverige som oattraktivt, även om våra löner inte är jättebra så är det fortfarande populärt att åka hit, inte minst bland Islänningarna och jag har även flera klasskamrater (varav en är från USA och en annan från Emiraterna) som gärna skulle arbeta i Sverige.

    Sedan kan man ställa sig frågan om vilket ansvar Sverige har. Ska Sverige vara ansvarsfullt och importera läkare från andra länder där de behövs (kanske mer) eller ska vi ta vårt ansvar?

    Men visst, på ett sätt har du fortfarande en poäng, om Sverige kan erbjuda bättre löner så hade iallafall jag varit mycket mer positiv till att arbeta i landet.

    För övrigt får jag tacka för en trevlig blogg

    SvaraRadera
  2. Det är patienterna som behöver läkarna och det är ur deras perspektiv jag argumenterar för detta. De blir inte hjälpta av att läkarna kanske kommer hem om några år när de fått barn eller om utbildningen byggs ut. De behöver vård nu.
    Eftersom vården dock inte alltid står i fokus utan snarare ekonomin klingar det bättre att fokusera på "läkarbrist" än "pengabrist". Mitt hopp är att vården prioriteras såpass så att patienterna alltid får en rimlig och säker vård. Själv kan jag också tänka mig att arbeta i Sverige någon dag. Faktum kvarstår dock att patienterna får lida när tjänster ej besätts oavsett orsak.
    Tack för din kommentar, alltid roligt att höra olika åsikter.

    SvaraRadera