lördag 30 augusti 2008

I sverige är ju inte patienterna så sjuka..

Ibland får jag höra att "ja men i sverige är inte folk så sjuka, akutläkare kanske behövs mer i USA, med alla skottskador och liknande.."
???
Sann historia:
En ung kvinna i 20 års ålderns söker en av Stockholms akutmottagningar.. Hon heter i detta fall Elin.. Elin har precis varit ute och ridit då hästen stegrar och kastar av henne på backen. Hon kan inte resa sig upp, har ont i höften, höger.
Elins mamma och pappa lyckas senare få in Elin i bilen och åker till akutmottagningen. Då Elin ej kan gå går hennes mamma in och registrerar Elin på akutmottagningen..
-Visst kan du registrara patienten men det är minst 8 timmars väntetid på ortopedjouren.. säger damen i luckan.
Brydd undrar Elins mamma om det är värt att vänta eller komma tillbaka imorgon? Elins pappa ringer nu mig och jag får en slags anamnes och status per telefon..! Det verkar som hon har ont i höften, kan ej gå på den, annars vaken. Jag säger att de på akuten vill säkert undersöka henne om föräldrarna på något sätt kan ta henne in på akuten...
Jodå, mamma envisas och Elin blir i alla fall undersökt av triagesjuksköterska:
-Ja, det var inte lätt att säga, men en röntgen är nog på sin plats, men det är ju 8 timmars väntetid...
Då inget mer uppenbarligen kommer att ske på kvällen beslutar familjen att återkomma dagen därpå. Då går det snabbare, efter endast 2 timmar hinner det se ortopedjouren och röntgen utförs.
- Ja, det verkar som det finns en liten fraktur på bäckenet, men hur detta behandlas kan vi inte besluta om just nu, ortopedöverläkaren är ej tillgänglig, troligen blir det beslut tidigast imorgon på röntgenronden..
Dag två på denna historia beslutar alltså familjen ånyo att åka hem med recept på smärtstillande och invänta morgondagens besked.
Dock får det ett telefonsamtal klockan 2:30 på natten:
- Hur mår Elin? Det är sjukhuset som ringer och rekommenderar att Elin tar en ambulans in till sjukhuset..! Väl där sättes nålar, och Elins blodtryck monitoreras under natten.
På morgonen får de träffa överläkaren, och efter CT bäcken konstateras en fraktur genom bäckenbenet nära sacroiliacaleden. Den bedöms vara stabil och operation krävs ej.
Elins pappa undrade varför de ville kolla blodtrycket hela tiden i sjukhuset, när inget kollat detta vid de första två besöken..
Jag antar att någon sett över dessa röntgenbilder och insett att patienten kan ha en instabil bäckenfraktur och ringt tillbaka patienten.
I detta fall gick det ju bra. Elins pappa var mycket nöjd med vården "när man väl kom in på sjuhuset..."
Frakturen var stabil. Men om den ej varit stabil..?
Man undrar hur traumasjukvården organiseras i Stockholm.. undrar vem som utbildats i ATLS..
Attityden att svenska patienter inte är så sjuka vill jag påstå är självbedragande, och gagnar ingen. Det spelar ju ingen roll för Elin om det flesta patienter inte har instabila frakturer, hon behöver likväl en adekvat bedömning och behandling. För en dag är frakturen instabil...
Så jag tycker vi ska överge föreställningen om att svenska patienter inte är så sjuka. Jag har arbetat på olika sjukhus både i Sverige, Norge och USA, och alla akutmottagningar har lite olika profil. Men sjuka patienter finns det alltid... och de bryr sig inte om ifall patienten innan var lätt eller svårt sjuk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar