För er som funderat på att göra specialistutbildning i USA kommer här lite tips. Största hjälpen fick jag från en bok: First Aid to USMLE step 1.
Den finns att låna på Karolinska biblioteket, jag köpte ett ex på Karolinska studentbokhandeln. Där står hur mycket bra information som helst, ett måste för den som vill ta sig till USA.
Du kan åka till USA redan efter läkarutbildning, du behöver ej göra AT innan. AT är oftast inbakat i ST over there, men det finns även speciella AT i USA där man får gå på olika kliniker som underläkare, oftast är dessa 1 år. De är ej så vanligt att man går dessa, men perfekt för utlänningar som vill pröva på ett år i USA, ffa som merit när man söker sig vidare till ST. Vissa program kräver att man gått ett sådant år innan man påbörjar ST, exempelvis min kollega som bestämde sig för att bli neurolog, gjorde ett sådant år innan.. hon sade det var hemskt, massa jourer etc. Nåväl..
Alla program och utbildningar börjar 1:a Juli varje år, så ansökningarna görs under hösten innan. Det finns inga vikariat eller liknande för läkare under utbildning.
För att göra specialistutbildning i USA måste du konvertera din läkarutbildning till amerikansk, dvs göra deras läkarexamen: USMLE 1 motsvarar preklinsiska studier och USMLE 2 kliniska studier. De flesta i USA ansöker om ST då de ännu bara har USMLE step 1 gjord, ansökningsperiod är tidig höst året innan man börjar. De kompleterar med USMLE 2 under ansökningstiden. För utlänningar är det oftast bäst att ha gjort båda proven innan, men ej ett krav. Man är van vid utlänningar i USA, sk FMG (Foreign Medical Graduates). Dels är det amerikaner som gör sin läkarutbildning utomlands, då det är svårt där liksom här att bli antagen. Men också utlänningar med foreign degree. Utlänningar som läst medicin i USA räknas i praktiken som amerikaner..
Ansökningarna sker centralt via en stor databas, du skickar in alla dina handlingar, betyg etc och har du allt gjort i September är det bra. Du kan sedan söka program genom att klicka dig fram på nätet, varje ansökan kostar en liten slant..
Mycket information finns på nätet om de olika programmen, för Akutläkare är det lättast att gå till SAEM's hemsida, se länk nedan. Under hösten ansöker man och blir förhoppningsvis kallad till intervju senare under hösten och strax efter nyår.
Beroende på specialitet och ort är det naturligtvis varierande konkurrens, Akutläkarutbildning är populärt och jag tror ca 97-99% besätts av amerikaner. Så räkna med viss konkurrens..! Man behöver 3 intervjuer för att 80% chans att bli antagen.. och blir man antagen så begynner man som sagt 1 juli..
Som utlänning behöver du visum, lättast är ett J1 studentvisum. Om du planerar att stanna i USA efter utbildningen bör du ansöka om H1b visum, men du måste kolla att de program du blivit antagen på går med på att sponsra ett sådant, alla gör inte det. Vill du ha ett H1b måste du också först göra USMLE 3.. det är överlag en fördel att ha ett H1b men kostar mer pengar, tid och kraft.
Glömde nästan, numera finns också ett praktiskt prov som alla måste göra, jag fick åka till Philadelphia för att göra mitt. USMLE 1 och 2 kan göras i Sverige.
Allt det här kostar, respektive USMLE kostade för mig ca 8000 sek styck, vet ej nuvarande priser. Ansökningar kostar..
Jag rekommenderar att man som utlänning spenderar minst 1 månad i USA som student/auskulterande läkare, dels som merit, men också för att veta vad man ger sig in på. Oftast är detta lättare att ordna som läkarstudent, så var ute i god tid. Själv auskulterade jag 1 månad med Vicken Totten i New York och använde det som merit.
Kostnaden skjuter sedan i höjden om du får intervjuer, då du måste bekosta flygresa etc. I First Aid for USMLE step 1 finns även tips på kostymer, klädsel etc..! This is no game!
Jag slutade att räkna mina kostnader under ansökningsperioden efter 100 000 SEK... men då räknade jag in inkomstbortfall för tid som jag tog ledigt för att studera till dessa prov, ca 2 månader.
Det är en negativ merit att ej blivit antagen så förbered dig väl och satsa till 100% de året du planerar att åka. Skaffa allt stöd och tips du kan få från de som varit i USA som läkare tidigare, läs allt om stället du ska besöka, lär dig alla läkarnas namn, ev forskningsområden etc. Ju mer förberedd du är desto större chans. Åker du över 1 månad som student eller auskultör och gör ett dåligt intryck är det en negativ merit.. Vill inte skrämma någon men detta är min erfarenhet, jag var inte alls så bra förberedd som jag skulle varit om någon hade sagt detta till mig innan.
För mig tog det ett år att göra USMLE 1 och 2 samt att ordna auskultation, ansökte sedan påföljande år och blev antagen, så ca 2 årig process.
Det finns alltid några platser som inte besätts.. I USA får alla reda på vilken plats dom fått på "match day". De program som ej besatt alla platser och de studenter som ej matchade har nu chansen att finna varandra under de närmsta dagarna..således tror jag det fanns för ett par år sedan ett par lediga platser på akutläkarutbildning i New York. Så har du alla papper redo kan du göra ett klipp då..
Till slut finns de folk som tackar nej in i Juli, så ha kontakt med alla ställen du är intresserad av. Problemet är dock att visum tar sin tid och de flesta tar hellre en student tätt inpå som ej har visumbehov dvs en amerikan. Men skam den som ger sig, och vad du innerst inne vill lyser alltid igenom.. och USA är ju möjligheternas land!
http://www.saem.org/saemdnn/ResidencyCatalog/tabid/680/Default.aspx
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0071498680
söndag 7 september 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar