torsdag 18 september 2008

Vems EKG?

När jag var på senaste ACEP mötet i Seattle var jag på en mycket bra föreläsning om EKG av Amal Mattu. Han har skrivit flera böcker om EKG tolkning för akutläkare. Han berättade en morgon när han kom till akuten så skulle han städa ett skrivbord, där låg ett EKG från natten innan, utan namn... EKGt hade typiska förändringar för Brugadas Syndrom och Dr Mattu frågade om någon visste vad som hade hänt patienten...
Under en hel vecka frågade han runt bland läkarna som arbetat natt etc, men ingen kunde minnas någon patient med Brugadas, och det brukar man ju komma ihåg.
Ett par veckor senare fick han en nyhet av en kollega; - En av våra städare dog precis, kom in på larm, ung, i 20 årsåldern...
Tydligen hade städaren känt hjärtklappning och någon på akuten hade tagit ett EKG på honom utan att registrera honom som patient, kanske för att spara honom lite besvär och pengar... Om någon bedömde EKGt under natten framkom inte av historien.
Själv har jag aldrig diagnostiserat någon med Brugadas syndrom trots att jag har hållt utkik i en 5-6 år nu... Men man vet aldrig!
Lär er Brugadas syndrom ni som inte kan och rädda liv! Och registrera alltid patienter...

http://www.residentandstaff.com/issues/articles/2007-09_04.asp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar