tisdag 9 september 2008

Jon Baldursson

År 2002 var jag på en internationell konferens på Island, det var på våren och jag skulle börja min residency till hösten. Jag hade redan träffat Jon Baldurson i Chicago året innan.
Jon Baldurson är vår nordiske pionjär numero uno vad gäller Emergency Medicine. Han avslutade sin specialistutbildning som akutläkare redan 1991, från University of Cincinnati, som var det mest presigefyllda programmet då tillsammans med Denver..
Mary Palmer var akutläkare från USA och organiserde en stor del av denna konferens, har skrivit om de kulturkrockar som onekligen blir mellan skandinaver och amerikaner. Framför allt känner jag igen mig i den glädje som det var att göra residency i USA, alltid pigg på nya fall.. men också den kultukrock som sker efteråt, att komma tillbaka till sitt hemland är mycket svårare än man väntat..
Det är sant som Mary skriver, Jon är alltid på bra humör, och en mycket karismatisk förebild inom Emergency Medicine. Han lyckades få Emergency Medicine godkänd som egen specialitet på Island redan 1992. För närvarande utbildar han sina ST läkare 2 år på Island och sedan skickar han dom utomlands där mer etablerad akutläkarfunktion finnes.
Så här i efterhand var det en stor upplevelse även för mig, jag träffade Peter Rosen och han bjöd mig direkt på lunch (bara han och jag) och intervjuade mig om akutläkare i sverige. Träffade John Anderson, gynekolog som startade upp akutläkarverksamheten på LA County redan 1972 om jag minns rätt.. med flera, alla bigwiggs var där.. Läs Marys berättelse om Jon Baldurson och Island när du har en stund över.. http://www.em-news.com/pt/re/emmednews/fulltext.00132981-200110000-00031.htm;jsessionid=LG2ShnrJtQb8CrttkHdVzhJpT4xhhn1W4XdjVMwJ7S0kqynLMZdR!-1101774500!181195629!8091!-1

2 kommentarer:

  1. Väldigt intressant och bra blog. Slippa alla dessa blogstereotyper som ska efterlikna varandra.

    Nej, en bra informativ blog är det bästa!

    Är själv gymnasist, sista året och satsar stenhårt på läkarprogrammet! Redan varit på flertalet studiebesök vid olika kirurgiska specialiteter - fixat på egen hand! Världen är full av möjligheter om man bara ger sig fan på något!

    Kör hårt!

    SvaraRadera