måndag 8 september 2008

Australia..?

I höstas var jag på ACEP's årsmöte i Seattle. Alltid kul att träffa gamla och nya vänner, föreläsningarna är också av hög klass. Här i USA skall man ha ett visst antal credits dvs poäng för vidareutbildning varje år, för att få behålla sin licens som akutläkare. ACEP har också viss utbildningsmoment varje år som man gör online, måste sätta mig ner denna vecka och fixa detta kom jag på.. :(
Att åka på en konferens gör att man får massa credits i alla fall, så det är ett kul sätt att vidareutbilda sig..
I alla fall, träffade alla internationella gäster på kvällen i ACEP's presidents svit, på cocktailparty..
Jag har varit "in the circles" några år nu, så jag känner en del folk, akutläkarvärlden är liten..
Träffade i alla fall en delegation från Holland, intressant. I Holland har akutläkeriet kommit igång på allvar och man utbildar den första generationen akutläkare. Träffade också Terrence Mulligan DO, en amerikansk akutläkare som flyttat till Holland för att vara med i denna process.
Det var flera ST-läkare från Holland där och de har satt upp ett rotationsprogram med sjukhus i Australien, så att alla som nu utbildas till akutläkare i Holland får möjlighet åka till Australien ett år. På så vis får man verka i ett land som har ett väl fungerande akutläkarsystem, och ta del av deras erfarenheter och kunskaper..och vem vill inte åka till Australien ett år...!
Akutläkare är ingen officiellt godkänd specialitet i Holland, men det verkar som dom gör ett ambitiöst jobb med att utbilda sina läkare, inget dubbelspecialist dravel som i Sverige... ;)
Vad jag har förstått är att också Holländska försäkringsbolag är aktiva pådrivare av en akutläkarspecialitet då de vill minska antalet felbehandlingar och skadeståndskrav..
Jag har bara hört positiva saker om Australiens och Nya Zeelands akutläkarutbildning och system. De har en hel veckas tentamina och praktiska prov efter 5 års specialistutbildning, fan, tror inte ens att jag skulle klara det..!
De som jag träffade åkte alla eller skulle åka under sitt sista år under ST-utbildningen.
Jag flög från Sverige till denna konferens och på planet träffade jag Gunnar Öhlen, vår internationella företrädare från Huddinge, han satt precis bakom mig..världen vimlar av akutläkare!

Nedan följer länkar till en artikel om EM (emergency medicine) i Holland, ACEPs internationella sektion och Akutläkarföreningen i Australasia, ACEM. Håll till godo! För er som vill skaffa er erfarenhet utanför Sverige finns det alltså fler alternativ än USA.. -'ello mate!


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14676512
http://www.euro-emergencymed.com/pt/re/ejem/abstract.00063110-200410000-00002.htm;jsessionid=LFhDyrvxBrQ2LhZZK3PWspnV7zg76ZppzhrYhkJDxFhQBpTJbKht!-1101774500!181195629!8091!-1
http://www.acep.org/acepmembership.aspx?id=25172&coll=1&collid=106
http://www.acem.org.au/home.aspx?docId=1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar